Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Alabárdos decemberi extra

 

1

szót
szólni. Egy
beteget felvidítani.
Valakinek kezet nyújtani.
Megdicsérni az ételt. Nem
feledkezni
meg egy
közeledő születésnapról.
Óvatosan csukni be az ajtót.
Apróságoknak örülni. Mindenért
hálásnak lenni. Jó tanácsot adni. Egy levél
írásával örömöt szerezni. Apró
tűszúrásokon
nem évődni. Jogos
panaszt nem emlegetni
föl újra. Nem tenni szóvá,
ha a másik hibázott. Nem
fogni fel elutasításként, ha háttérbe
szorulunk. Levert hangulatot nem venni
komolyan. Nem sértődni meg egy
félresikerült szó miatt.
Megtalálni az elismerő, dicsérő szót
a jóra, az együttérzés szavát a megalázottnak,
egy tréfás szót a gyerekeknek. Meleg kézszorítással
vigasztalni a szomorút. Becsületesen elismerni az
elkövetett helytelenséget. Örülni a holnapi napnak.
Bizonyos dolgokra aludni egyet. Mindenre rászánni
a kellő időt és gondot.
És mindenben: szeretettel lenni.

A fenti gondolatok jegyében kívánunk békés, szép ünnepeket!

AZ ALABÁRDOS ÚJSÁG SZERKESZTŐI

 

Mézeskalács és gyertyafényes karácsonyfa

Iskolánk dolgozóit és tanulóit faggattuk, mit jelent számukra a karácsony, s hogyan készülnek erre az ünnepre!

Kordikné Varjas Gabriella tanító:

- Egyrészt szakrális ünnep,mert keresztény gyökerekből táplálkozik, másrészt a család a szeretet ünnepe .  Figyelem a szeretteim kívánságait. Az Advent a várakozás hónapja.

Fodorné Sarmon Emília tanító:

- A karácsony nekem,mint mindenkinek a szeretet, a békét, az összetartozást jelenti. Feldíszített lakással , az ünnepi asztalon sok sok finomsággal várom a vendégeket.

Bajner Imre igazgató:

- Számomra a karácsony elsősorban a Megváltó eljövetelének az ünnepe. Az év legszebb napja. Az Adventi készülődés során megpróbálunk a hétköznapok mókuskerekéből kilépni, lelkünket ünneplőbe öltöztetni, szeretetet sugározni környezetünkbe.

Németh János tanár:

- Az év legszebb ünnepe. Még nem volt időm készülni, de nagyon várom ezt az ünnepet.

Keszler József tanár:

- Szeretetet, együtt  van a család .Földíszítem lelkemet.

Bodor Tamásné tanár:

- Gyermekkorom óta a legszebb ünnepnek a karácsonyt tartom. Örültem mindig a varázslatos karácsonyfának, ami hihetetlenül meleg, békés hangulatot teremtett maga körül az otthonunkban. Ugyanezt érzem felnőttként is, mióta gyermekeim megszülettek. Sokszor éneklünk a karácsonyfa alatt, saját karácsonyi dalos füzetünkből. Karácsonyi hangversennyel készülök, s szívem minden melegével kívánom, hogy iskolánk tanulóinak, szüleiknek békés, áldott karácsonyt hozzon a Betlehemi kisded.

Konyhai dolgozók

- A szeretet ünnepét jelenti. Sütéssel, főzéssel, díszítéssel készülünk, és az ünnepi gyertyát meggyújtjuk.

Linter Józsefné Éva néni a portáról

Ez a szeretet ünnepe. Ilyenkor  összejön a család. Mindenkit meglepünk kedves ajándékokkal. Nagyon örülünk egymásnak. Sok finomságot sütök főzök. Ilyenkor sokat pihenünk.

Nagy Zsanett 5.z

- A sok szép ajándék és a díszes fenyőfa. Ez a nap az év legszebb napja.. Sütéssel,főzéssel és karácsonyfa-állítással és énekléssel. Elmegyek a barátnőmhöz, a bátyámhoz és hóembert építenünk.

Ságvári Zsófia 5.z

- A karácsony számomra a szeretet ünnepe és az ajándékok,meglepetéseké. Én díszekkel és adventi gyertyák gyújtásával. Hó embert és hó bunkert építünk az udvarban.

Filipe Dárió 5.z

- Az ajándékozást a szeretetet, a barátságot. Amit más ad én is olyasféle ajándékot adok neki. Az ajándékomat kipróbálni a családommal együtt lenni.

Németh Ticiánia 5.z

- Ajándékokat veszek szüleimnek és saját kézzel csinálok nekik. Valamint ami a szívemből jön

Elmegyek a papámhoz Szegedre és sokat szánkózok és hóembert építek.

Almási Zsombor 5.z:
- A család összegyűlését, egymás megajándékozását. Az örömöt jelenti számomra. Ajándékot készítek az ismerősöknek. Télen el szeretnék menni síelni a szüleimmel, és sokat szeretnék számítógépezni

Balázs Villő 5.z:
- Végre együtt a család. Készítek valami szépet, ami a szívemből jön. Eljön a barátnőm hozzánk szánkózni, és a családommal elmegyünk a szép havas tájat bejárni.

Tóth Blanka 5.z:
- Számomra a karácsony a szeretetet és a boldogságot és a családot jelenti. Én úgy készülök az ünnepre, hogy Adventi koszorút készítek, mézeskalácsot sütök a testvéremmel, az anyukámmal és a nagymamámmal. Ajándékot vásárolok és készítek.

Mészáros Ramóna 5.z:
 - Nekem a karácsony a szeretet ünnepét jelenti. Ilyenkor Jézus születését ünnepeljük. Veszünk karácsonyfát és együtt a családdal feldíszítjük. Elmegyek a barátnőimmel vásárolni, szánkózni, korcsolyázni.

Emődi Nikolett 5.z:
- Hamarosan itt a karácsony, és már majdnem mindent ,megcsináltam. Rendet rakok a szobámban és a házban, és díszeket csinálok egy-két nappal karácsony előtt. A karácsonyfát feldíszítjük, finom vacsorával várom a vendégeket. Remélem, még sok ajándékot kapok. A szünidőbe sokat fűzök és a hóban játszok, és elmegyünk Bécsbe.

Stark Bence 5.z:
- A szeretet ünnepét jelenti nekem, és úgy készülök rá, hogy kidíszítem a lakást és a szobámat is. Az hogy sokat leszek kint a hóban, és rengeteget fogok síelni.

Pupos Lili 5.z:
- Számomra a karácsony a család együttlétét és Jézus Krisztus születését jelenti. A karácsonyra ajándékozással és karácsonyfával készülök. Kimegyek Lesenceistvándra hógolyócsatázni és szánkózni.

Lenner Júlia 5.z:
- Karácsonykor együtt van a család és végre játszhatok a testvéreimmel. Díszítjük a házat, felrakjuk a díszeket és meggyújtjuk az Adventi gyertyákat. Elmegyek kutyát sétáltatni, meglátogatjuk a rokonokat, és persze játszok az udvaron

 

Beszélgetés a Mikulással

 
 Hogy telt a 2010-es év?
A klímaváltozás miatt egyre rosszabbak a viszonyok a lakhelyemen. Jó lenne, ha erre jobban odafigyelnének a Föld lakói, mert szegény rénszarvasaim elég rossz bőrben voltak a nyáron. A húsvéti nyúl már fel is ajánlotta, hogy dolgozzunk váltott műszakban, hiszen lassan  az időjárás szempontjából nem lesz különbség.
Mit csinált az év többi napjaiban?

Ez minden évben hasonló menetrend szerint megy. A tél vége a pihenésé, aztán tavasszal ellenőrzöm a nyuszi munkáját, illetve folyamatosak az egyeztetések közöttünk. Aztán nyáron összeszedem a csapatomat, és ősszel elkezdjük az adatgyűjtést. November a legzsúfoltabb hónap, és persze a december 6-a előtti kapkodás! 
Nem rossz, hogy lépten nyomon felismerik az utcán?
Nekem fontos a gyerekekkel való kapcsolattartás, nem engedhetem meg, hogy sztárallűrjeim legyenek. 
  Gondolt-e már a nyugdíjba vonulásra?
Ezt a pályát szeretetből választottam, nem tervezem, hogy abbahagyjam. Amíg a gyerekek várnak, én érkezem. 
Milyen a kapcsolata a munkatársaival?

A rénszarvasokkal zökkenőmentes az együttműködés, néhányuk zenei karrierjét is támogatom. A krampuszokkal már kicsit nehezebb a helyzet.
Sokszor virgácsot is kell osztania. Mennyiben okoz ez lelki traumát?

Sajnos tény, hogy néha rosszak a gyermekek. Azonban a virgácsot is lehet pozitívan megközelíteni: legalább nem feledkeztem meg róluk. Fontos azonban, hogy a kritika megalapozott legyen, emiatt évről évre küzdök az informátoraimmal.
Sokan azt állítják, hogy ön nem is létezik. Mit szól ehhez? Én mindaddig létezem, ameddig várnak rám az év adott napján. .
Hogy tölti a Karácsonyt?
A novemberi hajtás és a december eleji megfeszített munka után jólesik a pihenés családi körben.
  Mennyire édesszájú? 
Csoki mikulást és csoki nyuszit elvből nem eszem, de egyébként mindent szeretek, ami édes.
Hova lehet Önnek ajándékot küldeni?
A lakhelyem szigorúan titkos, sajnálom. Különben is nekem elég, hogy ajándékot oszthatok.
Ön, aki gyermekek milliónak ad ajándékot, milyennek látja az ideális meglepetést?
Az a fontos, hogy gondoljunk a másikra, és ezt érezni lehessen abból, amit adunk. A törődés a lényeg, nem a rászánt pénz vagy energia
Köszönöm, hogy időt szakított ránk. Jó munkát!

a megajándékozottak

Igaz történet Szent Miklós püspökről

Kép Anatóliában Szt.Miklós püspök egy a III-IV. században élő történelmi személyiség volt. Kis-Ázsiának ezen a részén, ha kimondod Szent Miklós nevét, az emberek arca megváltozik, és ma is mint a legnagyobb szentet tisztelik. Minden imájukban őt hívják segítségül. Már életében szent volt, a nép " Noel Baba"-nak nevezte, ami annyit jelent, " Ajándékozó Apa".
Vallásosságát a
családjából hozta. Szülei halála után, Patara város kolostorába került. 24 évesen Jeruzsálembe ment zarándokútra. Útközben több ember életét mentette meg, amiért az emberek védőszentjükké fogadták. Hazafelé betért imádkozni Myra városába, ahol csodás körülmények között püspökké választották. Életét a gyerekeknek és a népnek szentelte. 52 évig volt Myra város vezetője. Titkos ajándékozásai során, amit karácsony előtt a neve napja táján végzett, a nép abban a hiedelemben volt, hogy a város melletti hegyről maga a tél Apó jár le ajándékozni. Éhínség idején vagyonát áldozta fel a népért. Csodaszerű tetteket hajtott végre. Tekintélyével emberi életeket mentett meg. A népéért életét kockáztatva kelt útra a viharos tengeren, hogy élelmet hozzon a városnak. Diokleciánusz üldözése alatt bebörtönözték, majd hamarosan szabadon engedték. 325-ben mint myrai püspök részt vett a niceai zsinaton. Békés öregkor után saját templomában tért örök pihenőre, ahol az angyalok 1087-ig vigyáztak nyugalmára. Olasz kereskedők rablókkal szövetkezve egy hajnalon sírját feltörték, kirabolták. Maradványai egy részét ma Bariban őrzik, de lelke szülőföldjén Myrában maradt, ahol az embereknek még ma is vigaszt, reményt és boldogságot ad. Sírjánál egy forrás ered, és ebből a forrásból áradó szeretete küldi ma is hozzánk a Mikulást!
 

 Karácsonyi népszokások

Regölés
A regölés a téli napforduló ősi, pogány kori szokása. Férfiak jártak házról-házra és bőség, termékenységvarázsló rigmusokkal köszöntötték a háziakat. Általában karácsony másnapján, 26-án került rá sor. A néprajzkutatók a regölés dallam és prozódiai sajátosságaiban finnugor eredetet mutatnak ki ( a kutatás szerint a sámánénekkel van összefüggésben). Különféle népi hangszerekkel (duda, dob, csengő...) is kísérték a regölést, a szereplők kifordított báránybőr bundát viseltek. A regösök a házhoz való megérkezéskor a házigazdától engedélyt kérnek, hogy elmondhassák az éneket, ezután beköszöntőt mondanak, majd gyakori a csodaszarvas legenda valamely változatának elmondása, ezután következnek a jókívánságok a háziaknak és az adománykérés. Állandó szövegrész a refrén: " Haj, regö rejtem, azt is megengedte az a nagyúristen." 
Kép Betlehemezés

A betlehemezés a magyar paraszti hagyomány egyik legismertebb és legnépszerűbb, többszereplős, dramatikus népszokása a karácsonyi ünnepkörben. Tulajdonképpen pásztorjáték, azt a történetet meséli el, melyben Jézus születésekor a pásztorok vagy a "három királyok" ( a napkeleti bölcsek) meglátogatják a jászolban, barmok közt fekvő kisdedet és Máriát. A betlehemezők, általában férfiak, legények vagy gyerekek betlehemet visznek magukkal. Ez fából, papírból készült jászol, melyben a szent család figuráit és a jászolban fekvő állatokat ábrázolják. A dramatikus játék részei a bekéredzkedés, a háziak köszöntése, a születéstörténet felolvasása vagy előadása, adománygyűjtés. Állandó szereplők a pásztorok (külön megemlítendő az öreg pásztor) és egy angyal, illetve bizonyos vidékeken Heródes. Az erdélyi betlehemes hosszabb terjedelmű misztériumjáték, több szereplővel. Általában megjelenítik Szűz Máriát, Szent Józsefet is.  A magyar népi hagyományban Szenteste napján csak a ház körül szabadott dolgozni, a mezőn tilos volt tevékenykedni. Szintén nem volt szabad kölcsönadni, mert ez elvitte a szerencsét. Ezen az éjjelen merítették az ún. aranyos vizet vagy életvizet, melynek egészségvarázsló szerepet tulajdonítottak. Az éjféli mise alatt a pásztorok egyes vidékeken körbejárták a templomot, és zajkeltéssel (ostorcsattogtatás, kürtölés...) igyekeztek a gonoszt távol tartani. A mise után a gazdák megrázták a gyümölcsfákat, hogy bő termés legyen, illetve az állatoknak is különféle mágikus erővel bíró ételeket adtak (pl. szentelt ostyát, piros almát...), hogy egészségesek maradjanak.

Advent

Adventus- latin eredetű szó, jelentése eljövetel,megérkezés. Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepére (Karácsony) való felkészülés időszaka.
Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje.
Az advent 4 hétig tart, a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik. Eredetileg 40 napig tartott (Jézus negyven napig böjtölt a pusztában), ám a Gergely pápa-féle naptárreform 4 hétre rövidítette. A keleti keresztények ma is január 6-án ünneplik karácsonyt.
Régen a keresztények advent idején szigorú böjtöt tartottak, hajnalonként pedig szent misére jártak. Ezeket a hagyományosan napfelkelte előtt tartott miséket aranymisének nevezték. Az advent első napjától vízkeresztig terjedő időszakban tiltották a zajos népünnepélyeket, lakodalmakat. 
Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. (A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt. A téli napéjegyenlőség  a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe. A kerék jelentésű Yule- a fény visszatérésének ünnepe- szó az élet örök körforgására, az örök újjászületésre utal. Ilyentájt a kelták az ajtókra örökzöld ágakat aggattak, fagyönggyel, magyalággal díszítették azt. Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent 4 hetét jelképezik. Uralkodó színei a zöld (örökzöld), a piros és az arany, melyek a karácsonyi ünnepkör domináns színei. Minden héten egy-egy újabb gyertyát  kell meggyújtani  a koszorún. Az ajtóra erősített, gyertya nélküli koszorú a szíves vendégvárást reprezentálja.

Kép A karácsony története

Amióta az emberiség földműveléssel, állattartással foglalkozik, a napfénynek, a meleg tavaszi és nyári hónapoknak óriási szerepük van az emberi társadalmak életében. Az emberek táplálékukat a meleg időszakokban tudták megtermelni, ilyenkor bőség és jólét jellemezte a közösség életét, szemben a hideg téli napokkal, amikor az éhezés, a hideg és a sötét kerítette hatalmába az embereket.
Érthető tehát, ha az ókori népek hálaadó, köszöntő rítusokkal ünnepelték a téli napfordulót, amely időponttól kezdve a nappalok egyre hosszabbodnak, átvitt értelemben a fény győzedelmeskedik a sötét éjszaka felett. Ezeknek a rítusoknak az is a szerepük volt, hogy az elcsigázott emberekbe reménységet, hitet öntsenek, hogy könnyebben viseljék azt az időt, ami a tavasz beköszöntéig hátravan.
Az ókori Rómában a december 17-24. közötti időszakban tartották a Szaturnália ünnepeket. Szaturnusz a földművelés, a paraszti munkák istene a római hitvilágban. Az emberek nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével ünnepelték Szaturnuszt, szokásban volt a szolgák megajándékozása, és bizonyos munkák tiltva voltak. A házaikat örökzöld borostyánágakkal díszítették.
A naptárreformig a Római Birodalomban az új év kezdete is ekkorra esett.
Egy római almanach szerint már Kr. u. 336-ban megünnepelték Rómában a karácsonyt. A Római Birodalom keleti részén azonban január 6-án emlékeztek meg arról, hogy Isten megjelent Jézus születésekor és megkeresztelésekor, Jeruzsálemben pedig csak a születést ünnepelték. A IV. század során a legtöbb keleti egyház átvette Jézus születésének ünnepéül a december 25-i dátumot.
Az ellenállás Jeruzsálemben tartott a legtovább, de végül ott is elfogadták az új időpontot. Az örmény egyház azonban a mai napig ragaszkodik a január 6-i karácsonyhoz. Miután keleten is december 25-én rögzült a karácsony, Jézus keresztelésére január 6-án emlékeztek. Nyugaton viszont ezen a napon ünnepelték a háromkirályokat, akik felkeresték a gyermek Jézust.
A karácsonnyal összekapcsolódó hagyományok így többféle forrásból erednek. A római világban a Saturnalia (dec. 17.) a vidámság és az ajándékozás napja volt. December 25-ét az iráni isten, Mithra születésnapjának is tartották, akit az Igazságosság Napjának neveztek. Ezekhez a szokásokhoz járultak a germánok és kelták téli napfordulóhoz kapcsolódó rítusai, amikor a teuton törzsek behatoltak Galliába, Britanniába és Közép-Európába.
A mai értelemben vett, keresztény karácsonyról a IV. század óta emlékezünk meg. December 25-e Jézus születésnapja, az előző este karácsony böjtje vagy Szenteste, 26-a pedig az ünnep második napja.
Karácsony napjával egy újabb ünnepi szakasz veszi kezdetét, a karácsonyi tizenketted, mely 12 napig, január 6-ig, vízkereszt napjáig tart. Ez a nap egyben a vizek megszentelésének és Jézus megkeresztelésének ünnepe is. Vannak országok (pl.: Spanyolország), ahol e napot a háromkirályok napjának nevezik, és nagyobb ünnep, mint maga a karácsony.


KépHogyan ünneplik a Karácsonyt világszerte?

Általában mindenhol december 25-én kezdődik a Karácsony ünnepe, bár vannak olyan keresztény vallások is, ahol január 6-án ünneplik a Karácsonyt. Az alábbiakban megtudhatjátok, hogyan ünnepelnek különböző országokban.
Spanyolország
Itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. Január 6-án pedig a három bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek.
Anglia

A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.
Olaszország
Karácsony másnapjának estéjén a gyermekeket meglátogatja a Strega Buffana nevű jó boszorkány. Söprűjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz. Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre, és ez hoz szerencsét nekik a következő új évben.
Ausztria
A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű. Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.
Németország
A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja.
Finnország
A Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak egyet. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.
Ausztrália
A Mikulás "szánját" nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.
Amerikai Egyesült Államok

Ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünnepli a karácsonyt. A Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de a lengyel nagyszülők még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz.


 

A
 
 

 

 

 

Szaloncukor recept

Hozzávalók:
Fél kg cukor,
10 ek. víz,
citrom vagy narancslé,
2-3 kk. lekvár.

Elkészítés:

 Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. Tegyük a tűzhelyre és folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elő egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fővő cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sűrűsödik, kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább, ameddig olyan sűrű tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára alakíthatjuk. Ha kihűlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú négyszögdarabokra. Csomagoljuk be előbb puha viaszos papírba, aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.

 

Szilveszteri sms-ek

 

Szilveszter alkalmából nem kívánok egyebet,
csendes lépteid kísérje szeretet.
Szívedbe béke, lelkedbe nyugalom,
légy boldog a következő 365 napon! B.U.É.K.!

Mint lyukas zsákból a lencse, úgy hulljon rátok a szerencse!

Kívánok Nektek 12 hónap egészséget, 52 hét szerencsét, 365 nap nyugalmat, 8760 óra szerelmet, 525600 boldog percet! B.Ú.É.K.!

Szilveszterkor ha majd éjfélt üt az óra, gondolj kérlek ram is egy pillanatra. Enyhe szellő szárnyán szeretetet viszek, boldog új évet kívánok Neked!

Havas téli lepedő borítja a tájat,
Ilyenkor a jó pezsgő serkenti a májat.
Sült malacka vándorol a bendőbe,
Kívánok sok-sok jót az új esztendőre! B.Ú.É.K.!

Itt az új év, újat hozzon! Régi jótól meg ne fosszon! De ha több jót nem is adhat, vigye el a régi rosszat! B.U.É.K.

Ma van az év utolsó napja,
a hírt mindenki sms-ben kapja.
Kopogtat az új év már csak néhány óra,
ne gondolj most másra csak a szépre jóra. Boldog új évet!

Örömöd sok legyen, Bánatod semmi, Segítsen az Isten boldognak lenni! Legyél mindig vidám, örülj minden szépnek, Én így kívánok Neked Boldog Új Évet!

Szilveszterkor ha éjfélt üt az óra, gondolj rám is csak egy pillanatra. Enyhe szellő szárnyán szeretetet viszek, boldog új évet kívánok neked!

Erdő szélén ezüst fenyő, havas ággal büszkélkedő, őz és nyuszi körbejárja, tekintetük megcsodálja. Képzeld el, hogy ott állok és Boldog Új Évet Kívánok!

Havas téli lepedő borítja a tájat, ilyenkor a jó pezsgő serkenti a májat. Sült malacka vándorol, surran a bendőbe, kívánok sok minden jót az új esztendőben!

Ha olykor mégis gyötör az élet, azért most örülj a jónak a szépnek. S szívedbe csendüljön mindig az ének: Hogy vannak akik szeretnek téged!

Végy álarcot, tarka-barkát, húzzad meg a malac farkát. Kívánok minden jót, szépet, szerencsés Boldog Új Évet!

 

Gyűjtötték az újságírók