Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 


ALABÁRDOS ISKOLAÚJSÁG BEMUTATÁSA
TAPOLCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA BÁRDOS LAJOS INTÉZMÉNYEGYSÉG
8300 Tapolca, Úttörő u. 1-5.

 Intézményünkben 1991 őszén jelent meg az első iskolaújság Suli Sajtó néven.

Ezt Szelestey Ibolya tanárnő szerkesztette az akkori osztályával. A mottójuk figyelemre méltó:
"A SULI SAJTÓ OLYAN, AMILYEN AZ OLVASÓJA". Úgy érezzük e gondolat nem veszítette el aktualitását azóta sem.

Ezután Horváthné Szabó Katalin tanárnő vette át az újság szerkesztését. Neki köszönhetjük az Alabárdos nevet. Összesen három számot jelentettek meg  az adott tanévben az akkori szerkesztők.

1994 tavaszán Kolláthné Botkó Judit tanárnő kapott megbízást a lap szerkesztésére. Először évente két számot akart megjelentetni az akkori ötödikes tanítványaival, de olyan lelkesek voltak a szerkesztők, hogy több számot is el tudtak készíteni. Először két havonta, majd havonta vehették kezükbe az érdeklődők az Alabárdost. Három különszámot is megjelentettek. Egy-egy szám előkészítése már kialakultabb menetet követett , mint a kezdetekben. Állandó rovataiknak felelősei voltak, de a szerkesztőségi tagokon kívül bárkinek az írását szívesen közölték. Munkájuk eredményességét az elmúlt évek sikerei támasztják alá.

Az újság szerkesztésének irányítását 2002-ben Keszler Józsefné tanítónő vette át. Nehéz feladata volt. Nem voltak „felsős” tanítványai, elsősorban az általa korábban tanított lelkes gyerekekre számíthatott. Az újság szerkesztésébe volt tanítványai mellé bevonta az alsósokat is, ezzel is színesítve a lap tartalmát és külső formáját. Évi nyolc számmal jelentették meg az újságot tanulók és szülők megelégedésére.

2008 szeptemberétől Zentai Csaba tanár úr vette át a szakkör vezetését. Nagy újítást jelentett, hogy a hagyományosan nyomtatott Alabárdos mellett elkészítettük a 2008 szeptemberétől üzemelő online iskolaújságunkat, melyet a www.alabardos.eoldal.hu lehet elérni. Ez idáig több mint 120 ezren tekintették meg újságunk interneten is elérhető változatát, ahol az aktuálisan nyomtatott megjelenő Alabárdos újságot  pdf. formátumban online is el lehet olvasni! A honlapon rengeteg iskolai eseményről találhatnak az érdeklődők fényképeket és videofelvételeket! Ezeket az anyagokat úgy rakjuk fel, hogy könnyen le lehessen tölteni.

Sikerült szponzorokat is találnunk, így minden hónapban az előfizetők és a rejtvény helyes beküldői között ajándékokat sorsolunk ki. A főnyeremény mindig egy családi pizza, de 4 -5 kisebb értékű ajándékot is ki tudunk osztani.

Az első diákszerkesztők már egyetemisták ill. dolgoznak. Az intézmény pedagógusai is írnak az újságba. Ők az állandóságot, a hagyományokat képviselik, a diákok pedig az új hangot, a frissességet hozzák az újság életébe.

Az iskolaújság indítása óta célunk a gyerekek munkáinak megjelentetése: fogalmazások, útleírások, könyvismertetések, élménybeszámolók, rajzok, fényképek közlése, a diákönkormányzat életének, eredményeinek bemutatása.

Az újságot 150 példányban adjuk ki. Rendszeresen elküldjük iskolaújságunk egy példányát az Országos Széchenyi Könyvtárba, a DUE-nak /Diákújságírók Egyesülete/, a Városi Könyvtárnak.  

" Milyen a jó iskolaújság?"  Véleményünk szerint:

- Képgazdag
- Elsődleges célközönsége a diákok.
- Gördülékeny
- Szélesíti a diákok látókörét
- Rendszeres tájékoztatást nyújt
- Közösségformáló
- Tükrözi az iskolát
- Kritikával élhet
- Teret ad az íráshoz
- Szórakoztat

Az iskola jelenlegi újságíró szakkörének létszáma 22 fő. Alsó tagozatról már  3. és 4. osztályos résztvevők is vannak, míg a többség a felső tagozatosokból kerül ki. Minden év elején iskolánk tanulói önként jelentkezhetnek az újságírói munkára. Sokszor inkább az okoz gondot, hogy túl sokan vagyunk és az informatikai terembe a szerkesztési munkálatoknál be se fér mindenki!

Hetente hivatalosan egy alkalommal /péntek délután/  dolgoznak a diákújságíróink, de az aktuális, iskolát érintő rendezvényeken való tudósítások végett „rugalmas munkaidőben” végezzük a feladatainkat. Igyekszünk minden rendezvényről beszámolni, tudósítani, tájékoztatni!

Szoros kapcsolatot tartunk fenn a helyi médiával, így a Tapolcai Újsággal, a helyi Napló szerkesztőségével, a Tapolcai Televízióval!

Minden tanév utolsó hetében ünnepélyes záró foglalkozást tartunk. Ekkor kerül átadásra az " ALABÁRDOS ARANYTOLL" is. E jutalomban az év legjobban dolgozó tanulója részesül.

A szakkörvezetői tevékenység a lap megjelentetésén kívül kiterjed az újságírói műfajok bemutatására és a számítógépes szövegszerkesztés alapjainak megtanítására is.
A Nemzeti alaptanterv kiemelt szerepet szán a kommunikációs- és informatikai ismeretek kialakítására és bővítésére. "Napjainkban értesüléseink túlnyomó részét nem személyesen hozzánk intézett üzenetekből merítjük, hanem mesterséges közvetítő rendszerek útján. A tömeges, passzív információfogyasztás az életvitel és a gondolkodás torzulásához vezethet. Ezért az iskolának az új audiovizuális környezetet értő, szelektíven használó fiatalokat kell nevelnie."

A fenti feladat megoldásának hatékony segítőeszköze lehet egy iskolai újság. Úgy gondoljuk a mindenkori szerkesztőségi tagok lelkiismeretes munkája a biztosíték arra, hogy lapunk továbbra is megjelenjen és segítse az említett cél elérését.
Büszkék vagyunk arra, hogy az iskolaújság ennyi ideje folyamatosan megjelenik, hiszen a környékünkön nincs még Tapolcán sem olyan diákújság, ami ennyi idős lenne. Az iskola eseményeiről nemcsak a jelennek, hanem az utókornak is „lenyomatot” hagyunk.