Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kreatív képernyővédők

Polarclock. A Polarclock egy elegáns óra és naptár egyben – ettől még nem lenne sem érdekes, sem izgalmas, a kivitelezés azonban annyira látványos és egyedi, hogy mindenképpen megéri egy pillantást vetni rá. Ráadásul ha Startrek rajongók vagyunk, akkor kötelező használni, mivel a grafikai felület erősen hasonlít az Enterprise-on található gépek kijelzőjén látható ketyerékre. Huszonnyolc nyelven elérhető, és a végletekig testre szabható, így kis türelemmel olyan „polár órát” barkácsolunk belőle, amilyet csak akarunk. Macintosh- (Dashboard is), Windows- és iPhone-verzió is van belőle.

 
 

Twingly. Ez a képernyővédő a világon található blogokon zajló aktivitást mutatja valós időben, a hozzávaló RSS-ekkel és tartalommal együtt. Ez így leírva elég furcsának hangzik, működés közben azonban egyértelmű, és főleg nagyon látványos!

 
 
 

MappedUp. A Mapped UP a világ egyetlen megunhatatlan képernyővédője, mivel rólunk, illetve az egész világról szó. Kis zöld bogyókkal reprezentál egy világtérképen különböző adatokat, amelyeket RSS feedekből szedeget ki, innen-onnan, és mindezt valós időben. Így tudhatjuk meg egy-egy képernyővédő szekció alatt, hogy a bulgáriai borok egy kicsivel megint népszerűbbek lettek Kínában 5 perc 34 másodperccel ezelőtt, vagy hogy Ausztrália 170 új állampolgárral gyarapodott az utóbbi órákban. 

 
 
 
 
 

Geocodearth. Ez a képernyővédő még csak béta állapotban leledzik, de máris nagyon látványos és különleges. Twitter, Flickr, Facebook és egyéb tweeteket és képeket helyez el nekünk valós időben, egyfajta vegyítése a közösségi oldalaknak és a képernyővédőnek. 

 
 
 
 
 

Electricsheep. Nem véletlen az elektromos bárány elnevezés. Aki ismeri a klasszikus alapművet az tudja, hogy néhányan elektromos bárányokról álmodnak – ez a képernyővédő ugyanis a közösség által jön létre, egészen pontosan a világon több százezer felhasználó gépe állítja elő, miközben a felhasználó gépe alszik.

 
 

A dolog lényege: a képernyővédőt bármilyen gépre (Mac, Windows) installálva, amikor a gép „elalszik” (azaz bekapcsol a képernyővédő), elkezd kommunikálni a világ többi részén telepített Electricsheeppel. A kommunikáció függvények formájában történik, amelyeket aztán látványos grafikára konvertál a szoftver, így láthatjuk, hogy a sok ezer gép mit „álmodik”. 

 
 

BSOD. Kékhalál képernyővédő. A neve magáért beszél, a használata csak hozzáértő közösségben/irodai környezetben ajánlott, elkerülendő, hogy valamely jó szándékú kolléga a screensavert látván, izomból nyomjon nekünk egy Reset gombot.